Dagprogramma SEH Congres 2020

08.30 – 10.00 uur
Ontvangst bezoekers met koffie, thee en lekkernijen
10.00 – 10.15 uur
Opening
10.15– 11.00 uur
Introsessie Edin Mujagic
De toekomst van de hypotheekrente

De toekomst van de hypotheekrente

‘Rente blijft laag: helemaal niet of toch niet helemaal?’

De rentes zijn in het decennium dat achter ons ligt scherp gedaald. Ze bevinden zich op de laagste niveaus ooit vertoond. Wat zijn de belangrijkste factoren geweest en wat is er met betrekking tot die factoren te verwachten in het decennium dat voor ons ligt?
Op die vragen zoomt Edin Mujagic in tijdens de Introsessie van het SEH Lentecongres 2020. Hij neemt daarbij vooral het beleid van de centrale banken onder de loep en zal zijn licht laten schijnen op één van de grootste en belangrijkste ‘black boxes’ in het financiële landschap.
Edin Mujagic is econoom, met een sterk historisch besef en een fijn gevoel voor humor. Zijn presentaties over ogenschijnlijk complexe economische en monetaire onderwerpen blinken uit in helderheid.
Edin zal terug- en vooruitblikken. In de jaren 20 van de vorige eeuw, ook bekend als the roaring twenties omdat het een zeer bewogen periode was, daalden de rentes scherp. Worden de jaren 20 van deze eeuw een herhaling? Of gaan de spaar- en hypotheekrentes een spiegelbeeld laten zien?

De introsessie van Edin Mujagic is onderdeel van SEH 3 PE-punten 2020 toekenning. 

Over de spreker

Edin Mujagic
Edin Mujagic
Edin Mujagic is sinds februari 2018 hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer.
11.00 – 11.40 uur
Pauze
11.20 – 12.30 uur
1e ronde PE-masterclasses
MC 111.20 - 12.10Advieskansen op de seniorenmarktINGAlex Erlings
Alex Erlings

Alex Erlings

Alex Erlings startte na een studie bedrijfseconomie als financieel controller bij een bank. Hij miste het directe contact met mensen en switchte naar een rol als financieel adviseur. Hij volgde diverse opleidingen, waaronder de Master of Financial Planning aan de Erasmus Universiteit. In 2014 werd Alex verkozen tot Financieel Planner van het Jaar.
Tussen 2014 en 2019 was hij directeur opleidingen voor Hoffelijk. Sinds een jaar is Alex weer zelf adviseur. Hij startte daartoe in Hendrik-Ido-Ambacht de bedrijven HypothekersUnie Drechtsteden en MYLA finance. Alex is nog steeds docent voor Hoffelijk én is altijd een hoog gewaardeerd spreker.

Advieskansen op de seniorenmarkt

In deze PE-masterclass, mogelijk gemaakt door ING, gaat Alex Erlings in op de ontwikkelingen op de woningmarkt. Hij zoomt daarbij specifiek in op de doelgroep senioren. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:
•    cijfers en feiten senioren;
•    wettelijke normen kredietverstrekking;
•    NHG-beleid senioren;
•    hypotheekmarkt voor senioren;
•    optimaliseren van de leencapaciteit;
•    betaalbaarheid en risico’s.
 

Over de spreker

Alex Erlings
Alex Erlings

Alex Erlings is Master Financial Planning, Financieel Planner van het Jaar 2014 (FFP), docent bij Hoffelijk én altijd een hoog gewaardeerd spreker.

MC 211.20 - 12.10Alimentatie en pensioendelenDukers & BaelemansPaul van der Ploeg
Paul van der Ploeg

Paul van der Ploeg

Paul van der Ploeg is directeur van Scheidingsexpert Nederland. Hij was mede-oprichter en zeven jaar lang voorzitter van de Vereniging RFEA (Register van Financieel Echtscheiding Adviseurs). Sinds 1 november is Paul bestuurslid van de Federatie Financieel Planners en de Stichting Certificering FFP.
Paul publiceert regelmatig, doceert in diverse opleidingen voor advocaten, notarissen, mediators en financieel adviseurs en is lid van de expertgroep kinderalimentatie van de Tweede Kamer.
 

Alimentatie en pensioendelen

Wet herziening partneralimentatie en wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding

Op 1 januari 2020 is de Wet herziening partneralimentatie van kracht geworden. De duur van nieuwe alimentatieverplichtingen is hierdoor in veel gevallen veel korter dan onder de vorige wetgeving. Ook is sprake van versobering van de aftrek van partneralimentatie in de hoogste belastingschijf. Dit heeft effect op het (besteedbaar) inkomen van de alimentatieplichtige en -gerechtigde.

Daarnaast diende minister Wouter Koolmees op 16 september 2019 het wetsvoorstel ‘Verdeling van pensioen bij scheidingen 2021’ in. Het uitgangspunt is dat conversie de standaard wordt. Daarmee wordt de verdeling van pensioenen voor partners die gaan scheiden gemoderniseerd.

Deze twee grote veranderingen hebben een belangrijke impact op de adviespraktijk van de Erkend adviseur. Met behulp van een praktijkgerichte casus behandelen we in deze PE-masterclass de inhoudelijke wijzigingen en leert u deze toe te passen in uw adviespraktijk.
 

Over de spreker

Paul van der Ploeg
Paul van der Ploeg

Paul P. van der Ploeg RFEA is directeur van Scheidingsexpert Nederland, lid van de parlementaire werkgroep kinder- en partneralimentatie en docent van de RFEA-opleidingen van Dukers & Baelemans.

MC 311.20 - 12.10Financieringskansen in de bouwWoonfondsRob Timmermans
Rob Timmermans

Rob Timmermans

Rob Timmermans, oprichter en directeur van Impact Opleiding & Training, is ruim 25 jaar werkzaam in de financiële branche. Hij combineert zijn kennis als Master in financial planning en Registertaxateur met ruime praktijkervaring. In 2009 werd hij uitgeroepen tot ‘Hypotheekadviseur van het Jaar’. De laatste tien jaar heeft hij, naast zijn financieel advieskantoor en makelaardij, voor verschillende opleidingsinstituten opleidingen en trainingen verzorgd. De kracht van Rob is het begrijpelijk maken van complexe materie en de praktijkgerichte toepassingen van de wet- en regelgeving.

Financieringskansen in de bouw

Belangrijke aandachtspunten voor hypotheekadvies in de bouwsector

Het verstrekken van een hypotheek aan ondernemers en werknemers in de bouw is vaak een complexe aangelegenheid. Meer kennis over deze sector en diens bijzondere eigenschappen zorgen voor een soepeler verloop van adviezen en aanvragen voor personen uit de bouwsector. Woonfonds biedt een PE-masterclass aan die de specifieke aandachtspunten in de bouw belicht.

Spreker van dienst is Rob Timmermans: in 2019 de hoogst gewaardeerde spreker van het SEH-congres!

Over de spreker

Rob Timmermans
Rob Timmermans

Rob Timmermans MFP is directeur van Impact Opleiding & Training. De kracht van Rob is het begrijpelijk maken van complexe materie en de praktijkgerichte toepassing van de wet- en regelgeving in de adviespraktijk.

MC 411.40 - 12.30Buy to let: wat kan en mag?Lloyds BankFrank van der Hoek
Frank van der Hoek

Frank van der Hoek

Mr. Frank van der Hoek begon zijn loopbaan als advocaat. Na 15 jaar nam hij een andere positie in de rechtbank in. Hij werd kantonrechter. Dat deed hij 22 jaar lang, tot 2017, voor de rechtbank Amsterdam. Hij publiceert nog regelmatig artikelen en is docent huurrecht. Voor het Gerechtshof Den Haag is mr. Frank van der Hoek nog altijd plaatsvervangend raadsheer. Tot slot is hij lid van de geschillencommissie van schaatsbond KNSB.

Buy to let: wat kan en mag?

Overzicht van de huurwetgeving van woon-en bedrijfsruimte

Buy-to-let staat sterk in de belangstelling. De verhuur van woon- en bedrijfsruimte kan immers een goed rendement opleveren. Dat zorgt voor vraag naar financieringsproducten.

Maar verhuur is ook gebonden aan wettelijke regels van opzeggings- en huurprijsbescherming. Die wetgeving is gedetailleerd en ingewikkeld. In een huurcontract kan daarvan niet altijd worden afgeweken. Ook kunnen er regelingen gelden van lokale overheden en van VvE’s.

In deze PE-masterclass legt voormalig advocaat en rechter Frank van der Hoek uit welke regels er op de verschillende huurovereenkomsten van toepassing zijn. Ook gaat hij in op de grenzen van advisering door de financieel adviseur. In deze masterclass, u aangeboden door Lloyds Bank, is (beperkte) ruimte om vragen te stellen.

 

Over de spreker

Frank van der Hoek
Frank van der Hoek

Mr. Frank van der Hoek is oud-advocaat en oud-rechter, docent en publicist.

MC 511.40 - 12.30Instrumenten voor flexwerkersNHGMarcel Sippekamp
Marcel Sippekamp

Marcel Sippekamp

Marcel Sippekamp had al 20 jaar ervaring in de financiële sector voordat hij in dienst kwam bij het Waarborgfonds Eigen Woningen, uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie. Bij NHG is Marcel Productmanager. Hij is een expert op het gebied van innovatie in de hypotheekmarkt

Instrumenten voor flexwerkers

Geen vast contract, toch een hypotheek – welk inkomensinstrument kiest u?

Voor een klant met een flexibel inkomen zijn er tegenwoordig meerdere toetsingsmogelijkheden om een verantwoorde hypotheek af te sluiten. Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn en wanneer u welk inkomensinstrument kunt inzetten? Tijdens deze Masterclass neemt Marcel Sippekamp u mee langs de verschillende inkomensinstrumenten.

Hoe verschillen deze instrumenten van elkaar? Wanneer kiest u voor de flexregeling, de Arbeidsmarktscan of de Perspectiefverklaring, en wanneer gebruikt u de Inkomensbepaling Loondienst of de Werkgeversverklaring? Met inspirerende voorbeelden laat hij zien hoe u flexwerkers aan een verantwoorde en betaalbare hypotheek kunt helpen.
 

Over de spreker

Marcel Sippekamp
Marcel Sippekamp

Marcel Sippekamp is Productmanager bij NHG en expert op het gebied van innovatie in de hypotheekmarkt.

MC 611.40 - 12.30Navigeren door de energietransitie!FloriusCharissa Cardon
Charissa Cardon

Charissa Cardon

Charissa Cardon is Product Owner Duurzaamheid bij Florius. Met een grote dosis energie en passie omarmt zij het liefst het onbekende en verbindt ze mensen om samen wegen te plaveien. Dat doet Charissa nu voor de bank in de Energietransitie voor de gebouwde omgeving. Haar credo: “Makkelijk is niet leuk en alleen is saai!”
 

Paul Staps
Paul Staps

Paul Staps

Paul Staps Manager Intermediaire Verkoop Florius. Met zijn team van relatiemanagers is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse contacten met ruim 3.000 samenwerkende intermediairs. Zij informeren hen over de laatste ontwikkelingen rondom dienstverlening, producten en digitalisering.
 

Navigeren door de energietransitie!

De gebouwde omgeving (met name de particuliere woningvoorraad) ondergaat een energietransitie. Daardoor worden uw klanten de komende jaren geconfronteerd met nationale en lokale besluitvorming. Zij zien een oneindige lijst van technische oplossingen en verschillende financieringsopties om hun woning te verduurzamen. Door de veelgehoorde ‘wijkaanpak’ is momenteel sprake van onzekerheid. Het gevaar is dat uw klant helemaal niets doet of zelfs een verkeerde keuze maakt.

In deze PE-masterclass geven we een overzicht van alle relevante ontwikkelingen. Hoe verhoudt het een en ander zich tot elkaar? Wij geven handvatten. Enerzijds om klanten te midden van alle keuzestress en onzekerheid de juiste keuzes te laten maken. Anderzijds door met u in gesprek te gaan over uw rol en die van ons in de energietransitie.
We staan daarbij kort stil bij onze ervaringen van het afgelopen jaar en bij middelen die u en uw klant helpen om de juiste afwegingen te maken.

Over de spreker

Charissa Cardon
Charissa Cardon

Charissa Cardon is bij Florius de Product Owner Duurzaamheid.

Paul Staps
Paul Staps

Paul Staps is Manager Intermediaire Verkoop Florius.

12.10 – 12.45 uur
Lunchpauze
12.45 – 13.30 uur
Dolf Jansen interviewt prominenten in de arena
  • 12.45 – 12.55 Lot van Hooijdonk, bestuurslid Vereniging Nederlandse Gemeenten, voorzitter van de commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu over het thema duurzaamheid: verduurzaming woningen en rol adviseurs.
  • 12.55 – 13.15 Matthijs Mons, managing partner bij Yellowtailover het thema technologische versnelling.
  • 13.15 – 13.35 Herman Pleij, historicus over het thema ‘Grenzen aan groei’ e/o ‘Samenleving’.
13.35 – 14.00 uur
Lunchpauze
14.00 – 15.00 uur
2e ronde Partnercolleges
PC 114.00 - 14.40Adviesrapport in 20 minutenImpact Opleiding & TrainingRob Timmermans
Rob Timmermans

Rob Timmermans

Rob Timmermans, oprichter en directeur van Impact Opleiding & Training, is ruim 25 jaar werkzaam in de financiële branche. Hij combineert zijn kennis als Master in financial planning en Registertaxateur met ruime praktijkervaring. In 2009 werd hij uitgeroepen tot ‘Hypotheekadviseur van het Jaar’. De laatste tien jaar heeft hij, naast zijn financieel advieskantoor en makelaardij, voor verschillende opleidingsinstituten opleidingen en trainingen verzorgd. De kracht van Rob is het begrijpelijk maken van complexe materie en de praktijkgerichte toepassingen van de wet- en regelgeving.

Adviesrapport in 20 minuten

Het opmaken van een adviesrapport voor een hypotheek kost veel tijd. De meeste adviessoftware is niet geschikt om een korte en bondige rapportage samen te stellen.

Te veel tijd besteden aan het vastleggen van het advies vermindert de kostbare tijd met uw klant. Wilt u meer tijd besteden aan de klant en minder tijd aan het opmaken van het adviesrapport? Dan mag u deze sessie niet missen! Tijdens dit Partnercollege laat Rob Timmermans zien dat je binnen 20 minuten een adviesrapport kunt opmaken, dat voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Over de spreker

Rob Timmermans
Rob Timmermans

Rob Timmermans MFP is directeur van Impact Opleiding & Training. De kracht van Rob is het begrijpelijk maken van complexe materie en de praktijkgerichte toepassing van de wet- en regelgeving in de adviespraktijk.

PC 214.00 - 14.40Help klant aan droomhuis!FindeskDennis Hollander
Dennis Hollander

Dennis Hollander

Dennis Hollander, Business Line Manager, verantwoordelijk voor o.a. het hypotheek adviessoftwarepakket Findesk. Daarnaast zelfstandig financieel adviseur waarbij zijn focus ligt op complexe hypotheekvraagstukken.

Help klant aan droomhuis!

Help je klant aan zijn droomhuis!

Het woningtekort in Nederland bedraagt momenteel 300.000 woningen. Op basis van de standaard GHF-normen zijn er weinig mensen, vooral starters, die een huis kunnen kopen. Hoe kun jij je klant hierbij helpen? Volg ons Partnercollege en praat met ons mee over de (on)mogelijkheden van de werkelijke lastentoets.

Over de spreker

Dennis Hollander
Dennis Hollander

Dennis Hollander, Business Line Manager, verantwoordelijk voor o.a. het hypotheek adviessoftwarepakket Findesk.

PC 314.00 - 14.40Digitalisering hypotheekketenFloriusAnnemiek Harremeijer
Annemiek Harremeijer

Annemiek Harremeijer

Annemiek Harremeijer wil klant- en datagedreven processen optimaliseren. Na haar studie Bedrijfskunde paste ze haar kennis toe als Lean Six Sigma Black Belt bij onder meer General Electric en ABN AMRO. Tegenwoordig vervult ze als Business Developer bij Florius de rol van product owner in het team dat datagedreven hypotheekaanvragen mogelijk maakt. Ambitie is het creëren van een betrouwbaar en transparant proces voor klant én adviseur én geldverstrekker, zodat het leuker en eenvoudiger wordt om woondromen te realiseren.

Maartje van der Veen
Maartje van der Veen

Maartje van der Veen

Maartje van der Veen volgde een studie Kunstmatige Intelligentie. Ze maakte daarna kennissystemen voor banken en verzekeraars, vaak op hypotheekgebied. Die kennis zet ze als Lead Product Owner nu in voor diverse digitaliseringstrajecten bij Florius. Ze realiseerde onder meer de Florius Financierings Belofte en stond aan de wieg van de 24-uurs hypotheek van Florius. Haar drive is om, samen met en voor klanten en adviseurs, voor hypotheken een aanvraagproces te realiseren zonder onzekerheid en gedoe.

Digitalisering hypotheekketen

Digitalisering in de hypotheekketen

Florius is de eerste geldverstrekker in Nederland die het verhogen van hypotheken accepteert op basis van brondata in plaats van aan te leveren stukken. Dit is een mooie ontwikkeling in de richting van de ‘instant hypotheek’: een volledig digitale hypotheekacceptatie waarbij direct duidelijkheid wordt geboden.

Florius heeft de beschikking over geavanceerde technologie en heel veel data. Het is een logische stap om toe te werken naar volledig digitale en instant hypotheekverstrekking. Annemiek en Maartje praten u in dit Partnercollege graag bij over de eerste ervaringen en de nieuwste digitale ontwikkelingen in de hypotheekketen.

Over de spreker

Annemiek Harremeijer
Annemiek Harremeijer

Annemiek Harremeijer is Business Developer bij Florius.

Maartje van der Veen
Maartje van der Veen

Maartje van der Veen is Lead Product Owner bij Florius.

PC 414.20 - 15.00Altijd groen zonder veel te doena.s.r.Paul Nijssen
Paul Nijssen

Paul Nijssen

Paul Nijssen is meer dan 25 jaar actief in de financiële dienstverlening. Als commercieel manager hypotheken geeft hij invulling aan de verkooporganisatie van a.s.r. hypotheken.

Arjen Bijlsma
Arjen Bijlsma

Arjen Bijlsma

Arjen Bijlsma is ruim 20 jaar actief in de financiële dienstverlening. Hij werkt als zelfstandige voor a.s.r. als ESG-manager hypotheken en is verantwoordelijk voor de propositie van de Verduurzamingshypotheek.

Altijd groen zonder veel te doen

De enige CO2-neutrale kennissessie op het SEH-lentecongres

Met het oog op aanstaande, wijkgerichte aanpak van gemeentes kan geen enkele adviseur meer om verduurzaming heen. Het (over)sluiten van een hypotheek is het uitgelezen moment om hier geld voor te reserveren. Voorkom dat uw klant deze kans mist en misgrijpt als hij later wil verduurzamen of wil meedoen met de wijkgerichte aanpak. 
•    Hoe neem je verduurzaming mee in je advies, zonder je op het hellend vlak van energieadvies te begeven?
•    Wat is de rol van jou als financieel adviseur?
In deze sessie laten Paul Nijssen en Arjen Bijlsma zien hoe gemakkelijk het is om compleet advies te geven. Wat heb je daarvoor nodig? Welke tools zijn er? En hoe geef je advies dat toekomstbestendig is? Het a.s.r.-duo geeft ook meer inzicht in de kosten en de opbrengsten van energiebesparende maatregelen. Voor elke deelnemer voor deze kennissessie plant a.s.r. een boom.

Over de spreker

Paul Nijssen
Paul Nijssen

Paul Nijssen is commercieel manager hypotheken bij a.s.r..

Arjen Bijlsma
Arjen Bijlsma

Arjen Bijlsma is ESG-manager voor a.s.r. hypotheken.

PC 514.20 - 15.00Identificeer uw klant op afstandIntersoftwareRené Frankena
René Frankena

René Frankena

René Frankena heeft de afgelopen 20 jaar de financiële sector van verschillende kanten gezien. Na zijn carrière te zijn gestart op het hypotheek service centrum van een groot intermediair in Utrecht, heeft René zich vooral bezig gehouden met de productontwikkeling en marketing van financiële producten en services bij onder meer Allianz, Rabobank Nederland Private Banking en Omniplan. Sinds 1 januari 2020 is René bij Intersoftware, leverancier van o.a. Adviesbox, verantwoordelijk voor Strategie, Innovatie & Business Development.

Identificeer uw klant op afstand

Effe DIMmen! Identificeer uw klanten eenvoudig, betrouwbaar én op afstand!

Intersoftware demonstreert haar nieuwe Digitale Identificatie Module (DIM): een plug-and-play identificatieservice waarmee adviseurs hun klanten betrouwbaar, digitaal én op afstand kunnen identificeren en verwerken in de keten.

Over de spreker

René Frankena
René Frankena

René Frankena, Manager Strategie, Innovatie & Business Development bij Intersoftware.

PC 614.20 - 15.00Hoe zet ik sociale media in?LevenWonenMatthijs Hazeleger
Matthijs Hazeleger

Matthijs Hazeleger

Matthijs Hazeleger begon zijn loopbaan als adviseur binnen de Rabobank-organisatie. Na een tiental jaren maakte hij de overstap naar communicatie- en marketingfuncties. Al snel volgde de specialisatie in digitale media. In vele workshops trainde hij medewerkers van lokale Rabobanken in de uitvoering van hun online communicatie.

Inmiddels is Matthijs al bijna tien jaar zelfstandig ondernemer. Als online marketeer helpt hij ondernemers, van klein (mkb) tot groot (o.a. Philips). Matthijs deelt zijn kennis graag met ondernemers en heeft al honderden lezingen over de inzet van sociale media gehouden. Hij praat Erkend Financieel Adviseurs graag bij over de laatste ontwikkelingen en de kansen die er liggen.

 

Hoe zet ik sociale media in?

Hoe profileer ik mijzelf en mijn organisatie met sociale media?

Social media-expert Matthijs Hazeleger neemt u in dit Partnercollege mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van sociale media. Hij vertaalt dit vooral naar de vraag wat het kan betekenen in het profileren van uzelf en uw organisatie. Matthijs besteedt daarbij ook aandacht aan veel genoemde obstakels, zoals: ‘Waar haal ik de tijd vandaan?’ en ‘Wat heb ik nu te vertellen?’.

Tijdens deze praktijkgerichte sessie komen diverse vragen aan de orde, zoals:
•    Hoe vind en bereik ik mijn doelgroep?
•    Hoe vergroot ik de zichtbaarheid van mijzelf en/of mijn kantoor?
•    Hoe maak ik een optimaal profiel?
•    Hoe herken ik acquisitie-alerts?
•    Belangrijke do’s and don’ts
 

Over de spreker

Matthijs Hazeleger
Matthijs Hazeleger

Matthijs Hazeleger is online marketeer. Hij werkt o.m. voor grote merken als Philips en Rabobank. Hij deelt zijn kennis graag met ondernemers en heeft al honderden lezingen gehouden.

PC 714.20 - 15.00Hoe werkt Inkomensbepaling Loondienst?HDNRob van Slooten
Rob van Slooten

Rob van Slooten

Rob van Slooten is al meer dan 20 jaar actief in de financiële wereld. Als hypotheekadviseur en financieel planner bij onder andere de Rabobank. Maar ook lange tijd bij Delta Lloyd in verschillende functies en nu bij HDN als accountmanager. Hij zet zich samen met vertegenwoordigers uit de hele financiële keten in om toepassingen te realiseren waar de consument, aanbieder en adviseur echt wat aan hebben. Tijdens het Partnercollege laat Rob zien hoe de Inkomensbepaling Loondienst precies werkt, maar hoort hij ook graag waar adviseurs nog verbetermogelijkheden zien.

Merlyn van den Berg
Merlyn van den Berg

Merlyn van den Berg

Merlyn van den Berg is adjunct directeur bij HDN. Daarvoor werkte zij bij a.s.r., en dan voornamelijk bij het onderdeel bank en hypotheken. Samen met de leden en gebruikers van HDN zet Merlyn zich in om de processen binnen de financiële keten te optimaliseren. Waar nu nog met PDF’s wordt gewerkt wil HDN straks alleen nog met brondata werken. De Inkomensbepaling Loondienst is daar een goed voorbeeld van; geen werkgeversverklaring meer maar gebruik van gegevens van het UWV. 

Hoe werkt Inkomensbepaling Loondienst?

Hypotheken aanvragen met de Inkomensbepaling Loondienst

 

De werkgeversverklaring. De klant levert hem gemiddeld 2,4x aan. Bijvoorbeeld omdat er informatie op het formulier ontbreekt, of omdat de verklaring niet correct is ingevuld. Met de Inkomensbepaling Loondienst heb je hier geen last meer van. Wil je weten hoe het werkt?

 

Merlyn van den Berg en Rob van Slooten laten tijdens dit partnercollege zien hoe je binnen no-time een hypotheek aanvraagt op basis van de gegevens uit het UWV verzekeringsbericht. Na dit college weet je precies:

  • hoe het downloaden van het UWV-verzekeringsbericht werkt
  • hoe je het toetsinkomen berekent
  • hoe je een hypotheek aanvraagt op basis van de Inkomensbepaling Loondienst.

Over de spreker

Rob van Slooten
Rob van Slooten

Merlyn van den Berg
Merlyn van den Berg

14.40 – 15.20 uur
Pauze
15.20 – 16.10 uur
Dolf Jansen interviewt prominenten in de arena
  • 15.20 – 15.30 Hidde Coebergh, directeur zakelijk advies en wonen ING over het thema hypotheken en de rol van adviseur.
  • 15.30 – 16.00 Klaas Knot, president DNB over het thema ‘toezicht en vertrouwen’ en de woning- en hypotheekmarkt.
  • 16.00 – 16.10 Ron Dukers, voorzitter SEH over de ontwikkelingen binnen en rond SEH.
16.10 – 16.45 uur
Pauze
16.30 – 17.35 uur
3e ronde PE-masterclasses
MC 716.30 - 17.20Alimentatie en pensioendelenDukers & BaelemansPaul van der Ploeg
Paul van der Ploeg

Paul van der Ploeg

Paul van der Ploeg is directeur van Scheidingsexpert Nederland. Hij was mede-oprichter en zeven jaar lang voorzitter van de Vereniging RFEA (Register van Financieel Echtscheiding Adviseurs). Sinds 1 november is Paul bestuurslid van de Federatie Financieel Planners en de Stichting Certificering FFP.
Paul publiceert regelmatig, doceert in diverse opleidingen voor advocaten, notarissen, mediators en financieel adviseurs en is lid van de expertgroep kinderalimentatie van de Tweede Kamer.
 

Alimentatie en pensioendelen

Wet herziening partneralimentatie en wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding


Op 1 januari 2020 is de Wet herziening partneralimentatie van kracht geworden. De duur van nieuwe alimentatieverplichtingen is hierdoor in veel gevallen veel korter dan onder de vorige wetgeving. Ook is sprake van versobering van de aftrek van partneralimentatie in de hoogste belastingschijf. Dit heeft effect op het (besteedbaar) inkomen van de alimentatieplichtige en -gerechtigde.

Daarnaast diende minister Wouter Koolmees op 16 september 2019 het wetsvoorstel ‘Verdeling van pensioen bij scheidingen 2021’ in. Het uitgangspunt is dat conversie de standaard wordt. Daarmee wordt de verdeling van pensioenen voor partners die gaan scheiden gemoderniseerd.

Deze twee grote veranderingen hebben een belangrijke impact op de adviespraktijk van de Erkend adviseur. Met behulp van een praktijkgerichte casus behandelen we in deze PE-masterclass de inhoudelijke wijzigingen en leert u deze toe te passen in uw adviespraktijk.
 

Over de spreker

Paul van der Ploeg
Paul van der Ploeg

Paul P. van der Ploeg RFEA is directeur van Scheidingsexpert Nederland, lid van de parlementaire werkgroep kinder- en partneralimentatie en docent van de RFEA-opleidingen van Dukers & Baelemans.

MC 816.30 - 17.20Flexibilisering van de arbeidsmarktMUNT HypothekenDanny Rollof
Danny Rollof

Danny Rollof

Danny is bij MUNT de Credit Risk Manager. Hij werkte eerder voor onder meer GMAC Hypotheken, SNS Reaal en als Manager Intensief Beheer (a.i.) bij NHG.

Chris Oosterling
Chris Oosterling

Chris Oosterling

Chris Oosterling werkte eerder voor SNS Bank en Independer. Voordat hij Commercieel Directeur werd van MUNT was hij, tot 1 januari 2020, algemeen directeur van online bemiddelaar Hypotheek24.

Flexibilisering van de arbeidsmarkt

Wat is de impact van flexibilisering van arbeidscontracten in hypotheekadvies?

Als gevolg van robotisering zien we functies verdwijnen. Daarnaast zien we steeds minder vaste banen en meer tijdelijke en flexibele arbeidscontracten. Dit heeft gevolgen voor de verstrekking van hypotheken.

In deze PE-masterclass neemt MUNT je mee in de ontwikkeling van de flexibilisering van de arbeidsmarkt, bespreekt huidige oplossingen en kijkt naar toekomstige alternatieven als PSD2. Zorg dat jij als hypotheekadviseur weer helemaal up-to-date bent over dit almaar belangrijker wordende onderwerp.
 

Over de spreker

Danny Rollof
Danny Rollof

Danny is Credit Risk Manager bij MUNT Hypotheken.

Chris Oosterling
Chris Oosterling

Chris is Commercieel Directeur bij MUNT Hypotheken.

MC 916.30 - 17.20Verduurzaming: DOEN!Sectorcollectief VerduurzamenFrank Paalman
Frank Paalman

Frank Paalman

Frank Paalman is opleidingsprofessional bij Dukers & Baelemans. Hij is tevens hypotheekadviseur bij de Hypotheekshop in Den Bosch. Die laatste functie leverde hem in 2013 de eretitel Erkend Hypotheekadviseur van het Jaar op. In zijn rol als docent/spreker staat praktijkgerichtheid bij Frank hoog in het vaandel.

Saskia Geraerts
Saskia Geraerts

Saskia Geraerts

Saskia Geraerts is als psycholoog gespecialiseerd in zelfbeeld en gedrag. Zij is auteur van het boek Prfct. Ze is bovendien huispsycholoog bij het radioprogramma De Wild in de Middag op NPO Radio 2 en bekend van diverse tv-programma’s bij RTL4 en SBS6.

Peer Bink
Peer Bink

Peer Bink

Peer Bink is muzikant én acteur. Hij acteert al 35 jaar binnen uiteenlopende communicatieve vaardigheidstrainingen.

Verduurzaming: DOEN!

Verduurzaming van de eigen woning: van DENKEN naar DOEN!

Voor financieel adviseurs is er een belangrijke rol weggelegd als het gaat om de verduurzaming van woningen. Een thema met een grote maatschappelijke relevantie. Wekelijks besteden diverse media aandacht aan het feit dat er verduurzaamd moet worden om de klok terug te draaien naar 5 voor 12.

Steeds meer mensen worden zich hierdoor bewust van de noodzaak om te gaan verduurzamen. Maar met bewustwording alleen zijn we er natuurlijk nog niet. We moeten met z’n allen gaan DOEN. Uw bijdrage om klanten in beweging te brengen om hun woning ook echt te gaan verduurzamen, is hierbij van grote toegevoegde waarde.

Het blijkt echter nog behoorlijk lastig om mensen in beweging te krijgen. Vaardigheidstrainer Frank Paalman en gedragspsychologe Saskia Geraerts en auteur Peer Bink gaan u daarbij helpen. Met behulp van een klantgesprek laten zij zien hoe u verduurzaming bij uw klanten ter sprake brengt als onderdeel van uw adviespraktijk. En – het allerbelangrijkste – hoe u ervoor zorgt dat klanten ook daadwerkelijk overgaan tot verduurzaming.

Bent u klaar voor de stap van DENKEN naar DOEN? Volg dan deze masterclass, die u wordt aangeboden door een grote groep van samenwerkende marktpartijen, waaronder Rabobank, ABN Amro, ING, Triodos, Vista, Obvion, Dukers & Baelemans, HDN, NHG.

Over de spreker

Frank Paalman
Frank Paalman

Frank Paalman is opleidingsprofessional bij Dukers & Baelemans en hypotheekadviseur bij de Hypotheekshop in Den Bosch. Praktijkgerichtheid staat bij Frank hoog in het vaandel

Saskia Geraerts
Saskia Geraerts

Saskia Geraerts is als psycholoog gespecialiseerd in zelfbeeld en gedrag. Zij is auteur van het boek Prfct.

Peer Bink
Peer Bink

Peer Bink is muzikant én acteur. Hij acteert al 35 jaar binnen uiteenlopende communicatieve vaardigheidstrainingen.

MC 1016.45 - 17.35Vaststellen van het inkomenVCN HypotheekserviceHarrie-Jan van Nunen
Harrie-Jan van Nunen

Harrie-Jan van Nunen

Harrie-Jan van Nunen MFP is directeur van VCN HypotheekService, bekend van de formules De Financiële Makelaar, United Capital, Financieel Support Nederland en Kredietpunt Nederland. Hij verzorgt regelmatig workshops over hypotheekgerelateerde onderwerpen en schrijft veel artikelen in vakbladen als Erkend, Vakblad Financiële Planning en De Hypotheekadviseur. Met name de praktische toepasbaarheid van zijn bijdrage wordt hoog gewaardeerd door toehoorders/lezers. Harrie-Jan werd in 2006 uitgeroepen tot Erkend Hypotheekadviseur van het Jaar.

Vaststellen van het inkomen

Inkomensbepaling, perspectiefverklaring, arbeidsmarktscan of toch liever de werkgeversverklaring?

Als hypotheekadviseur heeft u verschillende mogelijkheden om het inkomen van uw klant te laten vaststellen. Zo zijn er de inkomensbepaling (loondienst en ondernemer), de perspectiefverklaring, de arbeidsmarktscan en de werkgeversverklaring. Tijdens deze PE-masterclass behandelt Harrie-Jan de verschillende methodes. Hij bespreekt daarbij de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen en geeft tips wanneer methodes wel of niet te gebruiken.

Over de spreker

Harrie-Jan van Nunen
Harrie-Jan van Nunen

Harrie-Jan van Nunen MFP is directeur van VCN HypotheekService, bekend van de formules De Financiële Makelaar, United Capital, Financieel Support Nederland en Kredietpunt Nederland.

MC 1116.45 - 17.35Discussies eigenwoningregelingArgentaRob Timmermans
Rob Timmermans

Rob Timmermans

Rob Timmermans, oprichter en directeur van Impact Opleiding & Training, is ruim 25 jaar werkzaam in de financiële branche. Hij combineert zijn kennis als Master in financial planning en Registertaxateur met ruime praktijkervaring. In 2009 werd hij uitgeroepen tot ‘Hypotheekadviseur van het Jaar’. De laatste tien jaar heeft hij, naast zijn financieel advieskantoor en makelaardij, voor verschillende opleidingsinstituten opleidingen en trainingen verzorgd. De kracht van Rob is het begrijpelijk maken van complexe materie en de praktijkgerichte toepassingen van de wet- en regelgeving.

Discussies eigenwoningregeling

Discussies en misverstanden in de eigenwoningregeling

Bij het samenstellen van een hypotheek speelt fiscaliteit een grote rol. Regelmatig ontstaan discussies en misverstanden over de juiste toepassing van de wet- en regelgeving.
•    Kan een schuld die in box 3 valt alsnog gaan kwalificeren als eigenwoningschuld?
•    Vervalt het overgangsrecht bij een fictieve aflossing van de eigenwoningschuld?
•    Wordt het eigenwoningverleden bij gehuwden in gemeenschap van goederen volledig vermengd?
•    Is de rente van een hypotheek die door een ex-partner wordt betaald altijd fiscaal aftrekbaar?
Tijdens deze masterclass geeft Rob Timmermans duidelijkheid over deze en andere onderwerpen.
 

Over de spreker

Rob Timmermans
Rob Timmermans

Rob Timmermans MFP is directeur van Impact Opleiding & Training. De kracht van Rob is het begrijpelijk maken van complexe materie en de praktijkgerichte toepassing van de wet- en regelgeving in de adviespraktijk.

MC 1216.45 - 17.35AO risico in hypotheekadviesCallasMichel van Mook
Michel van Mook

Michel van Mook

Michel van Mook is accountmanager bij Callas. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de financiële dienstverlening, onder meer opgedaan bij ABN AMRO, Woontrust en De Hypotheekshop. In zijn functie bij Callas geeft Michel regelmatig trainingen over het onderwerp arbeidsongeschiktheid.

Ellen Meeuwsen
Ellen Meeuwsen

Ellen Meeuwsen

Ellen Meeuwsen is sinds 1989 werkzaam in de financiële dienstverlening. Ze heeft als gecertificeerd compliance professional (CCP) een grote deskundigheid op het gebied van compliance opgebouwd. Ellen kent alle facetten van de branche, van bankwezen en intermediair tot aan verzekeraar en serviceprovider.

AO risico in hypotheekadvies

AO risico in het hypotheekadvies: waarom moeilijk doen als het eenvoudig kan?

Geen enkele consument denkt (of hoopt) dat het ’m overkomt: arbeidsongeschikt raken, een partner verliezen of z’n baan verliezen. Toch moet er serieus rekening worden gehouden met onvoorspelbare gebeurtenissen en de financiële gevolgen ervan. Zo raakt maar liefst één op de zeven mensen ergens in diens werkende leven arbeidsongeschikt.

Veel adviseurs hebben moeite met het bespreken van deze risico’s en het overtuigen van onwetende klanten. Ook het adviesdossier (AFM-proof) is vaak niet goed op orde als het gaat om inkomensrisico’s. Hoe gaat u om met deze problematiek? Bestaat er überhaupt een manier om deze risico’s echt dicht te timmeren? Kunt u als adviseur al deze onzekerheden op een goede manier in het hypotheekdossier vastleggen?

Volg deze PE-masterclass en u beantwoordt deze vragen overtuigend met ‘JA’. Heus, het bespreken van het risico van arbeidsongeschiktheid in het hypotheekadvies kan heel eenvoudig zijn!

Over de spreker

Michel van Mook
Michel van Mook

Michel van Mook is accountmanager bij Callas. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de financiële dienstverlening.

Ellen Meeuwsen
Ellen Meeuwsen

Ellen Meeuwsen (CCP) is werkzaam als Geregistreerd Compliance Officer voor het intermediair.

17.20 – 19.00 uur
Borrel en buffet